biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

SFINȚII PETRU și PAVEL – 29 iunie

‹ Înapoi

Postat de Pr.Eugen, 28 Iunie 2014

Sărbătoarea SFINȚILOR PETRU și PAVEL

imagesCAV41FJ7este o sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sf. Petru și Sf. Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie încă din sec. II al erei creștine.

Din Sf. Evanghelii, cunoaștem că Sf. Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei cel dintâi chemat de Domnul, si se numea Simon, până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru, este primul care l-a numit pe Isus “Cristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu” (Matei 16, 17-19). De la Sf. Apostol Petru ne-au rămas în Noul Testament două scrisori apostolice. Potrivit unei vechi tradiții, Sf. Petru a cerut să fie răstignit cu capul în jos, dorind să arate deosebirea dintre chinurile sale si cele ale dumnezeiescului său Învățător.

imagesCADD375ZSf. Apostol Pavel, supranumit “apostolul neamurilor”, pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogați în Tarsul Ciliciei, primind o educație strălucită în școala rabinului Gamaliel. La început, Saul (așa fusese numit la naștere), a fost un adept înfocat al legii mozaice și un dușman de moarte al creștinilor. Pe drumul Damascului, când, plecat să-i persecute pe creștini, Saul se întâlnește cu Isus cel înviat și se convertește devenind cum spune Fericitul Augustin “din lup miel, din persecutor înfocat un vestitor neobosit al Evangheliei, învățător și apostol al popoarelor.” De la Sf. Apostol Pavel ne-au rămas 14 scrisori cuprinse în Noul testament, scrise cu diferite ocazii și în timpuri diferite. Ajungând la Roma a doua oară, Sf. Pavel a fost închis și condamnat la moarte de către crudul împărat Nero, tăindu-i-se capul și câștigând în aceeași zi de 29 Iunie a anului 67, împreună cu Sf. Petru cununa cea nevestejită a martiriului.

Pe locul unde a fost răstignit în Roma Sf. Petru, în circul neronian acum se ridică basilica Sf. Petru, iar în locul martiriului Sf. Pavel de pe via Ostia, creștinii au ridicat o biserică închinată lui și anume biserica “San Paulo fuori la mura”, adică biserica din afara zidurilor cetății.