biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Dublin: Liturghie pentru imigranţi

Postat pe data de de către Administrator, în Categoria: Istorie

1În oraşul Dublin din Irlanda, în ziua de 5 ianuarie 2006, ajunul Epifaniei Domnului, a fost celebrată, în St. Mary ProCathedral, o Liturghie specială pentru imigranţi. Celebrant a fost arhiepiscopul de Dublin, PS Diarmuid Martin, împreună cu păstorii tuturor comunităţilor participante. Comunitatea catolică românească, păstorită de pr. Eugen Ţîmpu, a fost reprezentată de un grup de credincioşi aparţinând Diecezei de Iaşi.

Să mergem toţi la Betleem să-i spunem “Osana” Pruncului preasfânt a fost îndemnul sfintei Liturghii speciale pentru imigranţi, din seara de 5 ianuarie, în ajunul Epifaniei Domnului, care a avut loc la St. Mary ProCathedral din Dublin. Şi toate naţiunile au răspuns iniţiativei lansate de arhiepiscopul Diarmuid Martin de a lăuda numele Domnului.

Toţi, aşa cum odinioară magii au venit din depărtare pentru a-l descoperi şi a i se închina Pruncului, au venit în procatedrală pentru a-şi împleti rugăciunile şi a-l adora pe cel ce scapă lumea de robie, în unica limbă comună: credinţa.

catolici_dublinUitând parcă pentru o clipă de teama şi nesiguranţa zilei de mâine, că statutul lor legal este incert, ieşind din negura preocupărilor lor cotidiene, indiferent de culoarea pielii sau limba folosită, filipinezi, indieni, nigerieni, chinezi, lituanieni, polonezi, brazilieni, irlandezi, români şi mulţi alţii s-au adunat într-o ceremonie unică, în care Cristos a deschis inimile, iar Duhul Sfânt a luminat minţile pentru a depăşi barierele de limbă.

Liturghia, prezidată de arhiepiscopul Dublinului împreună cu păstorii tuturor comunităţilor participante, a început cu o procesiune către grotă, procesiune la care au participat şi reprezentanţii fiecărui grup cu steagurile naţionale. Culorile roşu, galben şi albastru – şi tot dorul din sufletele celor aflaţi departe de casă – s-au închinat în faţa Pruncului din Betleem.

Evenimentul s-a dorit o sărbătoare a tuturor naţiunilor, au răsunat versurile Adeste fideles în lituaniană, engleză şi română, iar cuvântul Domnului în poloneză şi filipineză.

Fiecare ţară a oferit Pruncului ceva tradiţional, specific culturii locale, grupul fiind deschis de către doi copii români, oferind pâine şi vin.

dublinComunitatea catolică românească, păstorită de către pr. Eugen Ţîmpu, a fost reprezentată de un grup de credincioşi aparţinând Diecezei de Iaşi. Costumele populare tradiţionale au stârnit admiraţia tuturor, inclusiv a arhiepiscopului Diarmuid.

Parcă această Liturghie ne-a dat puterea de a recunoaşte, fără a ne mai ascunde şi fără teama de a fi opriţi de către Serviciul de Imigrări: suntem români şi suntem creştini.

Evenimentul a fost intens mediatizat şi a beneficiat de o transmisiune în direct la cel mai important post de televiziune irlandez. Arhiepiscopul Diarmuid Martin a folosit acest prilej pentru a face un apel autorităţilor irlandeze pentru a reglementa situaţia imigranţilor, oameni şi creştini ca toţi ceilalţi.

Liturghia s-a sfârşit, mergeţi în pace, dar ecoul încă a rămas în sufletele participanţilor. Şi promisiunea că acesta a fost numai începutul şi nu va rămâne unicul eveniment de acest gen.

Mihaela Duma