biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Festivalul popoarelor

Postat pe data de de către Administrator, în Categoriile: Articole, Istorie, Religioase

La 8 iunie 2014, în sărbătoarea Rusaliilor, la procatedrala “St. Mary” din Dublin (Irlanda) a avut loc o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de arhiepiscopul Diarmuid Martin la care au concelebrat episcopul auxiliar Raymond Field, precum şi capelanii diferitelor comunităţi ale grupurilor etnice din Dublin. Cu această ocazie a avut loc “Festivalul popoarelor” la care şi-au adus contribuţia diferitele grupuri etnice catolice din capitala Irlandei.

th_b6027d027718212c99f94337b8b0266a_14024957771Românii catolici din Irlanda au fost reprezentaţi de un grup de credincioşi romano-catolici din comunitatea păstorită de părintele Eugen Ţîmpu şi de un grup de credincioşi greco-catolici din comunitatea păstorită de părintele Coriolan Mureşan.

Grupul de catolici de ambele rituri au venit cu tricolorul românesc şi unii au fost îmbrăcaţi în costume populare din zonele României de unde sunt originari.

În predica sa, de la această Liturghie solemnă de Rusalii, arhiepiscopul Martin a subliniat: “Bogata diversitate etnică, diversitate care este o caracteristică din ce în ce mai mare a Irlandei de astăzi, a adus şi o reînnoire religioasă. Mulţi dintre aceia care au venit pe meleagurile noastre sunt profund religioşi şi văd credinţa lor ca o parte a identităţilor şi a contribuţiei lor pentru societate”.

Credincioşii români catolici şi-au adus contribuţia la sfânta Liturghie şi prin participarea domnişoarei Mihaela Chirvase (din comunitatea romano-catolică românească) la cor, cât şi la rugăciunea credincioşilor a domnişoarei Julia Bilt (din comunitatea greco-catolică românească) la ofertoriu. De asemenea, invitaţia la pace, în timpul Liturghiei a fost rostită şi în limba română de către părintele Coriolan.

A fost o sfântă Liturghie încărcată de culoare, dată de costumele populare ale diverselor naţiuni, plină de muzică în diferite limbi care i-a ajutat pe cei prezenţi să se înalţe mai aproape de Dumnezeu.

th_b6027d027718212c99f94337b8b0266a_14024958334Sărbătoarea Rusaliilor a fost astfel puternic simţită de toţi cei prezenţi care au avut încă o dată parte de o experienţă a unităţii de credinţă catolică în diversitatea riturilor şi a limbilor. La aceasta sfântă Liturghie au participat catolici de rit latin, greco-catolici, siro-malabarezi, siro-malankarezi şi copto-catolici. La finalul sfintei Liturghii, arhiepiscopul Diarmuid Martin i-a întâlnit şi pe românii prezenţi la această sfântă Liturghie şi a dorit să facă poze cu aceştia.

Încă o dată, romano-catolicii şi greco-catolici români din Dublin au dovedit participarea lor activă la viaţa bisericii locale irlandeze şi au dorit în acelaşi timp să prezinte frumoasele tradiţii româneşti pe care ei le cultivă şi în diaspora.

Vezi galerie foto aici.

Andrada Raluca Hârjău