biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

De ce “Pro-Cathedral”?

‹ Înapoi

Postat de Pr.Eugen, 12 Mai 2015

Catedrala (în latină cathedralis, în franceză cathédrale) este o biserică centrală într-un oraș, de mari dimensiuni, unde serviciul divin este oficiat de obicei de ierarhul locului (fie el episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal, patriarh sau un sobor etc ). Catedrala este biserica principală a unei eparhii/dieceze. Fiecare dieceză are deci, oficial, o singură biserică cu funcție de catedrală, restul fiind doar biserici.

Datorită faptului că în creștinismul originar fiecare oraș/cetate avea episcopul său, uneori biserica principală dintr-un oraș mare este numită “catedrală”, chiar dacă ea nu are această funcție, orașul respectiv nefiind centrul diecezei în care se află.

Cuvântul catedrală provine din cuvântul latin “cathedra” care înseamnă scaun sau loc de stat. El se referă la prezența scaunului sau tronului episcopului în interiorul catedralei.

imagesPro-Cathedral “St. Mary” din Dublin a fost construită intre anii 1815-1825 pe locul Abației Cisterciniene St. Mary din secolul XII din centrul Dublinului.

Biserica St. Mary deși funcționează ca o catedrală (este sediul Arhiepispolui de Dublin), oficial nu este o catedrală in sens juridic. De ce? În sec. XII, la cererea Arhiepiscopului de Dublin Laurece images (2)O’Toole(declarat sfânt) biserica „Sfânta Treime”(cunoscută acum sub numele de „Christchurch”) nou construită, a fost declarată de papa Catedrală Catolică a Dublinului ca sediul primului episcop diecezan. Deși Catedrala Christchurch este protestantă de atâtea secole (nici astazi nu au retrocedat-o, deși sunt o minoritate de sub 5% din populație), nici un papă nu a revocat acest statut istoric de catedrală. Și cum un oraș nu poate avea două Catedrale Catolice, biserica St. Mary nu se poate bucura de statutul de Catedrală până ce nu se va revoca acest statu biserici Christchurch  de către papa.

Pentru acest motiv, biserica „St. Mary” din anul 1886, a primit oficial tilul de „Pro-Cathedral”, ceea ce înseamnă că funcționează ca o cathedrală – este sediul episcopului Diecezei de Dublin, deși acest lucru se întâmpla, în mod neoficial din 1820 .

Mai exista, din 1191, o Catedrală „The National Cathedral and Collegiate Church of Saint Patrick” images (4)specific formei de organizare a Biserici de la aceea vreme care era una de tip monastic. Odata cu Reforma protestantă a regelui Henric al VIII-lea care a rupt de Roma Biserica din regatul său (din care făcea parte și Irlanda), episcopul Irlandei și toată populația țări a fost obligată să devenă Protestantă –Church of Irelan- (ramura Biserici Anglicane pentru Irlanda). Devenind Biserică oficilă a Irlandei, Church of Ireland a luat în posesie aproape toate proprietățile bisericești, inclusive cele două Catedrale din Dublin.

Situații similar: Biserica „St Mary” este Pro Cathedrală in Edinburgh, sediul Arhiepiscopului diecezei „Saint Andrews din Edinburgh”, după ce Catedrala „St Andrews” a trebuit să fie cedată în urma Reformei Protestante din Scoția din 1560, iar astăzi a ajuns o ruină.

Pro-Cathedrala „St Andrews” sediul Arhiepiscopului Romano-Catolic de Glasgow din 1889 cu o istorie asemănătoare.

În Christchurch, New Zealand, biserica „St Mary” a devenit „pro-catedrală” în locul Catedralei din oraș distruse de cutremurul din 2011.