biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Se merită să fii bogat?

‹ Înapoi

Postat de Administrator, 18 Ianuarie 2019

Răspuns dat sub anonimat pe un website tip: întrebare-răspuns

Am făcut 15 milioane dolari pe la vârsta de 25 ani după ce am vândut o companie start-up, în domeniul IT. Am vorbit cu mulți oameni despre aceasta și m-am gândit mult la cum aș putea rămâne aceeași persoană după ce am făcut banii.

Iată răspunsul meu: a fi bogat este mai bine decât a nu fi bogat, însă nu este nici pe departe atât de bine pe cât crezi.

Să răspund de ce, este puțin mai complicat.

Poate singurul avantaj real în a fi bogat este că nu mai trebuie să te îngrijorezi de bani atât de mult. Vor mai fi cheltuieli pe care nu ți le poți permite (și ai vrea să ți le permiți), însă majoritatea cheltuielilor pot fi făcute fără să te gândești prea mult la costuri. Fără îndoială, asta e mai bine.

Însă a fi bogat vine cu niște părți negative. Primul lucru la care te gândești citind aceasta este: ‘Săracul de el…‘.  Iar tocmai acest lucru este o parte negativă. Nu ți se mai permite să te plângi de nimic, niciodată. Devreme ce majoritatea își închipuie că a fi bogat este a fi în al nouălea cer, nu ți se mai permite să ai necesități, sau nevoi umane, sau frustrări. Și totuși ești încă o ființă umană, chiar dacă majoritatea nu te tratează ca atare.

Al doilea dezavantaj sau parte negativă. Acum toată lumea vrea ceva de la tine, și poate să fie mai greu să îți dai seama dacă cineva este drăguț cu tine pentru că te place, sau e drăguț cu tine din cauza banilor tăi. Dacă nu ești căsătorit(ă) deja, succes și mult noroc să îți dai seama (probabil întodeauna vei avea dubii) dacă persoana cu care ești într-o relație e interesată de tine sau de banii tăi.

Apoi ai prietenii și familia. Sper că relația ta cu ei nu se acrește, însă poate să devină mai dificilă. Atât prietenii și familia pot să se comporte ciudat și să te trateze diferit. Ar putea veni să îți ceară un împrumut (proastă idee: dacă dai, întodeauna dă cadou). O problemă des întâlnită este că nu mai apreciază cadourile de Crăciun ca odinioară și pot avea așteptări exagerate, să fie cât mai mari sau cât mai scumpe, iar apoi sunt dezamăgiți când nu le împlinești așteptările exagerate. Trebuie să începi să iei tu deciziile pentru părinții tăi cu privire la ce costă și nu costă prea mult și sincer este ciudat.

Toate acestea puse împreună și vei începe să simți un anumită izolare.

Nu poți dormi uneori noaptea, gândindu-te dacă ai luat deciziile corecte pentru investiții, dacă e posibil ca totul să dispară. Cunoști acel sentiment ca și cum ai sta pe o clădire înaltă, acel sentiment că ți-ai pierdut mințile și ai putea cădea? Uneori ești îngrijorat că poți vreo face o nechibzuință și-i cheltui pe toți. 

Următorul lucru pe care trebuie să îl înțelegi despre bani este: toate acele lucruri pe care ai vrea să le cumperi, au valoare doar pentru că nu ți le poți permite (sau trebuie să muncești foarte mult pentru a le achiziționa). Poate că ai ochii pe un nou Audi – însă odată ce ți-l permiți ușor, pur și simplu nu mai înseamnă atât de mult pentru tine.

Totul este relativ, și nu prea ai ce să-i faci. Sigur, în prima lună în care conduci Audi-ul sau mănânci într-un restaurant extravagant, te bucuri. Dar după, începi să te obișnuiești. Apoi cauți altceva, mai mult, următorul nivel. Iar problema este că ți-ai resetat așteptările, iar ce e sub acel nivel nu te mai motivează sau bucură atât de mult. 

Lucrul acesta se întâmplă tuturor. Oamenii buni, pot să își mențină o perspectivă realistică, să se lupte, să rămână cu picioarele pe pământ. Oamenii mai puțin buni, se plâng și tratează lucrurile generale cu nesimțire. Însă amintește-ți lucrul asta: toate acestea ți s-ar întâmpla și ție, chiar dacă n-ai crede asta. Va trebui să ai încredere în mine aici.

Majoritatea oamenilor au impresia că dacă doar ar avea mai mulți bani viața lor ar fi mai bună și ei vor fi mai fericiți. Apoi se îmbogățesc și nu se întâmplă ce credeau, iar aceasta poate să îi arunce într-o criză serioasă de viață.

Dacă faci parte din clasa mijlocie, ai tot atâtea oportunități să faci ce vrei cu viața ta. Dacă nu ești fericit acum, nu vei fi fericit datorită banilor.

Fie că ești bogat sau nu, fă din viața ta ce trebuie să fie și nu folosi banii ca o scuză. Du-te, implică-te, fii activ, urmărește-ți pasiunea și schimbă ceva în lume.

Traducere de M. Apetrei