biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Vizită pastorală

‹ Înapoi

Postat de Pr.Eugen, 04 Decembrie 2017

Irlanda: Preasfinţitul Aurel Percă a vizitat şi binecuvântat românii în sărbătoarea sfântului Andrei şi de Ziua Naţională a României

Ajunul Zilei Naţionale a României a fost marcat de vizita episcopului Aurel în Irlanda şi de mărturia de credinţă şi patriotism a românilor catolici care trăiesc în ţara sfântului Patriciu. “Noi nu mai trăim în România, însă România trăieşte în noi, oriunde am fi… Acolo unde Providenţa a rânduit să trăim, suntem fericiţi să purtăm credinţa primită de la părinţii şi preoţii noştri… Suntem mândri că suntem români. Suntem fericiţi că suntem creştini. E o binecuvântare”. Acestea au fost doar unele cuvinte pe care episcopul Aurel şi preoţii care l-am însoţit am avut bucuria să le auzim în biserica “Our Lady of Lourdes”, din Dublin, în sărbătoarea sfântului Andrei.

Românii nu pot lăsa să treacă nesărbătorite ziua sfântului Andrei şi Ziua Naţională a României. Indiferent dacă trăieşti în România sau în Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Spania, oriunde ai fi în Europa sau dincolo de ocean, 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt zile în care îţi vine să intonezi mult mai solemn “Deşteaptă-te, române” şi îţi simţi inima tresărind de emoţii şi amintiri. Sfârşitul lunii Brumar aduce cu sine zile care, purtându-ne în trecut, ne umplu de speranţă viitorul: ne amintim de cei care au trudit ca să primim credinţa creştină şi să avem o Românie unită. Acestea sunt zile în care parcă conştientizăm şi mai mult credinţa pe care suntem chemaţi să o mărturisim şi patria căreia trebuie să-i facem cinste prin viaţa şi comportamentul nostru.

Anul acesta emoţiile şi bucuriile românilor catolici din Irlanda, în special ale celor care trăiesc în jurul Dublinului, au fost împărtăşite episcopului auxiliar de Iaşi, Preasfinţitul Percă Aurel, la întâlnirea din 30 noiembrie 2017.

Momentul de sărbătoare şi bucuria revederii au fost concentrate în jurul sfintei Liturghii celebrate în biserica “Our Lady of Lourdes”. Alături de Preasfinţitul Aurel Percă au concelebrat pr. Eugen Ţîmpu, capelanul românilor catolici din Irlanda, părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Toma Rediu, decan de Trotuş, pr. Coriolan Ciprian Mureşan, capelanul comunităţii greco-catolice din Dublin, pr. Laurențiu Dăncuță – student doctorand la Roma, pr. Hugh O’Donnell – preot asistent la parohia our Lady of Lourdes. De asemenea au fost prezenţi în altar şi trei preoţii din Dieceza de Iaşi care acum slujesc în Irlanda: pr. Ciprian Ovidiu Solomon (Dieceza de Meath), pr. Rediu Marcelin şi pr. Dragoş Eugen Tamaş (Dieceza de Kildare şi Leighlin).

În centrul celebrării a fost Cristos vestit de apostolul Andrei fratelui său, Simon, după mărturia Sfintei Scripturi: Andrei i-a spus lui Simon, fratele său: “L-am găsit pe Mesia, care înseamnă Cristos”. Şi l-a adus la Isus (cf. In 1,41-42). Preasfinţitul Aurel le-a amintit celor prezenţi că toţi cei care îl găsesc pe Mesia au datoria de a-l vesti fraţilor lor, de a-l arăta celor de lângă ei. Cei prezenţi au fost încurajaţi de cuvintele Excelenţei Sale: “Noi, dragi români prezenţi în Irlanda, suntem chemaţi să păstrăm în familiile noastre credinţa creştină şi să fim pentru toţi cei din jurul nostru semne ale milostivirii lui Dumnezeu. Noi trebuie să-l arătăm tuturor pe Cristos, pe Domnul care cheamă şi astăzi oameni să-l urmeze, şi-i cheamă din România, ca şi din Irlanda şi din lumea întreagă. Prin prezenţa Duhului Sfânt, în mijlocul tuturor comunităţilor trebuie să apară şi astăzi persoane care, pline de curaj şi bucurie, să urmeze invitaţia lui Cristos şi să-l arate oamenilor pe el drept călăuză, prieten şi frate”.

La sfârşitul sfintei Liturghii părintele Eugen Ţîmpu i-a mulţumit episcopului Aurel şi tuturor preoţilor concelebranţi pentru prezenţa lor în mijlocul comunităţii catolicilor români din Dublin.

Cinstind memoria sfântului apostol Andrei, Preasfinţitul Aurel Percă i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi: “Dumnezeu, care v-a zidit pe temelia apostolilor, să vă binecuvânteze prin mijlocirea meritelor strălucite ale sfântului apostol Andrei şi să vă facă martori ai adevărului înaintea tuturor oamenilor. Voi, care aţi primit tăria credinţei prin învăţătura apostolilor, să ajungeţi, prin mijlocirea lor, la moştenirea veşnică. Şi binecuvântarea lui Dumnezeu atotputernicul, a Tatălui, şi a Fiului, şi a Sfântului Duh, să coboare asupra voastră şi să rămână pururea cu voi”.

Momentele de comuniune şi împărtăşire frăţească au continuat şi după sfânta Liturghie, completând bogăţia harurilor primite şi oferind posibilitatea tuturor celor prezenţi de a se saluta şi depăna amintiri legate de locurile natale şi de preoţii care i-au botezat, miruit, căsătorit etc.

Acelaşi spirit plin de bucurie l-am văzut cu doar câteva zile înainte de acest moment de har, în solemnitatea “Cristos, Rege Universului”, când Preasfinţitul Aurel Percă şi preoţii care l-am însoţit în vizita pastorală în Irlanda, am avut fericirea de a ne întâlni şi cu românii care trăiesc pe teritoriul Diecezei de Meath, în special cu cei care trăiesc în jurul oraşului Mullingar. În această dieceză slujeşte deja de la 1 septembrie 2016 părintele Solomon Ovidiu Ciprian, celebrând serviciile liturgice atât în catedrala din Mullingar, cât şi în parohiile din Lobinstown, Oristown, Slane şi Clara. Din luna noiembrie părintele poate fi găsit la celebrările din biserica din Clara şi din Horsleap.

Preoţii care am participat la aceste momente de har însoţindu-l pe Preasfinţitul Aurel, întâlnindu-ne cu românii catolici care trăiesc în ţara sfântului Patriciu, am putut fi martori unor cuvinte şi trăiri pline de credinţă şi patriotism: “Noi suntem şi rămânem români. România trăieşte în noi şi am purtat aici din valorile României. Nu doar Irlanda are ceva de oferit românilor, ci şi românii au purtat şi dăruit din valorile lor celor care trăiesc pe această insulă veşnic verde”. Chiar şi după ce vom părăsi Irlanda, întorcându-ne la locurile noastre de slujire în sufletul nostru, atât al Preasfinţitului Aurel, cât şi al preoţilor, vor continua să răsune aceste cuvinte: “Acolo unde Providenţa a rânduit să trăim suntem fericiţi să purtăm credinţa primită de la părinţii şi preoţii noştri… Suntem mândri că suntem români. Suntem fericiţi că suntem creştini. Este o binecuvântare pe care am primit-o şi pe care vrem să o oferim tuturor celor pe care îi întâlnim… Nu ne uitaţi în rugăciunile voastre, pentru că nici noi nu v-am uitat. Nu uităm românii şi patria română în rugăciunile noastre. Să fiţi binecuvântaţi”.

Toate acestea au fost momente de har, o binecuvântare pentru fiecare participant. Dumnezeu să ne ajute pe toţi să devenim o binecuvântare pentru oamenii pe care îi întâlnim în drumul nostru spre mântuire.

Pr. Laurenţiu Dăncuţă

* * *

Preluare de pe ercis.ro

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul fotoIrlanda: Preasfinţitul Aurel Percă a vizitat şi binecuvântat românii în sărbătoarea sfântului Andrei şi de Ziua Naţională a României