biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

De la tineri – pentru tineri; Dragobetele: 24 februarie

‹ Înapoi

Postat de Pr.Eugen, 24 Februarie 2014

 

”Dacă nu ar exista iubirea, m-aș teme de viață”.  Grigore Vieru

Dragobetele se sărbătoresc la noi in România pe data de 24 februarie. Originea denumirii acestei tradiții se presupune că este de la numele fiului Babei Dochia, personaj asociat cu sfârșitul iernii și sosirea primăverii, când păsările incep să-și construiască cuiburile. O altă semnificație etimologică este data de analogia cu „dragu-bete”, sufixul „-bete” fiind folosit în zonele din Oltenia, semnificând „adunare, mulțime”. Aici găsim frumoase tradiții populare laice precum: să te întâlnești cu persoane de sex opus; să fii afectuos; nu ai voie să plângi sau să te cerți. În această zi, indrăgostiții își oferă diferite atenții: florii, felicitări, diferite obiecte având forma de inimioară.

          Acest sentiment îl ai mereu, nu este că: azi îl ai și mâine nu. Gândul ți se îndreaptă întotdeauna spre celălalt, ca el să fie fericit si admirat. S-a simțit nevoia ca acestei stări de spirit să i se acorde o zi specială, deși există tendința ca să fim induși în eroare de amploarea marketing-ului și o exagerare vădită a unor acțiuni ce îndreaptă societatea la banalizarea și relativizarea sacramentului căsătoriei.

Ce este iubirea? Singur o vei descoperi, pentru că fiecare o trăiește într-un mod unic, prin cuvinte, tăceri, gânduri, simțiri.

Societatea modernă încearcă, oarecum, să fure imaginea adevarată a iubirii: printr-o expunere indecentă a trupului; o iubire axată pe interese materiale; printr-o nemulțumire de sine însuși sau prin teoria oamenilor de știință britanici care susțin că perioada de manifestare a iubirii este de doi ani.

Dan Puric cotrazice aceste afirmații când se întreabă: ”ce forță le făcea pe femei să își aștepte soții acasă in perioada războiului? și îi așteptau 1 an, 3 ani sau toată viața. Poate că locul iubirii a fost preluat de datorie sau responsabilitate. Dar in același timp: nu din datorie îți ții copilul; nu din datorie îi oferi ei flori”.

Consider că este nevoie de o educare a iubirii. Fiecare suntem încărcați cu amprenta familiei sau a mediului de viață pentru o creștere rezistentă în conturarea unei căsătorii reușite. Cunoști poveștile de viață ale mamei, ale bunicii; care sunt fazele unei iubiri; cum funcționează o familie; că trebuie să fii om bun și respectos, că trebuie să îți păstrezi curățenia sufletească și să te lași cuprins de puterea divină.

Un mod de educare a iubirii ne este prezentat in Scrisoarea catre Corinteni a Apostolului Paul capitolul 13.

 

1. Dacă aş vorbi limbile oamenilor şi ale îngerilor, dar nu aş avea iubire, aş deveni o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor.

2. Şi dacă aş avea darul profeţiei, şi dacă aş cunoaşte toate misterele şi toată ştiinţa, şi dacă aş avea toată credinţa aşa încât să mut munţii, dacă n-aş avea iubire, n-aş fi nimic.

3. Şi dacă toată averea mea aş da-o ca hrană săracilor, şi dacă mi-aş da trupul ca să fie ars, dar n-aş avea iubire, nu mi-ar folosi la nimic.

4. Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se mândreşte.

5. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ţine cont de răul [primit].

6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

7. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură.

8. Iubirea nu încetează niciodată. Profeţiile vor dispărea, limbile vor înceta. Ştiinţa se va sfârşi.

9. Căci noi cunoaştem în parte şi profetizăm în parte,

10. însă când va veni ceea ce este desăvârşit, ceea ce este în parte va dispărea.

11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, gândeam ca un copil, judecam ca un copil. Când am devenit matur, m-am lăsat de cele copilăreşti.

12. Căci acum vedem ca în oglindă, neclar, dar atunci [vom vedea] faţă în faţă. Acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.

13. Iar acum rămân acestea trei: credinţa, speranţa şi iubirea. Dar mai mare decât toate acestea este iubirea.

Doresc, ca melodia lui Celine Dion și Josh Groban: The Prayer  să fie imbold de acceptare a intervenției divine in viața noastră!

https://www.youtube.com/watch?v=qBvz43vtBao

Ana Maria