biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Premieri și premieră la Liturghia Copiilor

‹ Înapoi

Postat de Administrator, 10 Octombrie 2014

954566_10152732444071061_1940022346_nPe data de 5 Octombrie 2014 în comunitatea romano-catolică română din Dublin a avut loc un eveniment deosebit, la Sfânta Liturghie de la ora 12: premierea copiilor din comunitate care au participat la un concurs de desen și în premieră, copii care au acompaniat cântările la Liturghie cu instrumente muzicale.

Așa cum ne-am obișnuit, de un timp încoace, Sfânta Liturghie din prima Duminică a fiecărei luni calendaristice, este dedicată în mod special copiilor. Ei sunt invitați în primele rânduri din biserică, departe (dar nu foarte departe) de confortul prezenței părinților care veghează, cu foarte multă atenție asupra lor din rândurile din spate. În această Duminică, copiii sunt în centrul comunității, ei sunt invitați să se apropie unul de altul și împreună de Isus, timizi și puțin dezorientați dar curioși și binevoitori în același timp. Părintele, le dă o atenție deosebită, în special în timpul predicii. Cântecele sunt alese pentru a-i ajuta să intre mai ușor în atmosfera sacră și misterioasă a Sfintei Liturghii. Unii dintre ei, fără sfială urcă pe un scăunel la pupitru de unde citesc una din lecturile zilei sau cei care au vocea mai antrenată cântă psalmul.

În societatea multiculturală în care trăim, care poate pentru copii este acasă, ei trebuie să știe care sunt rădăcinile lor, identitatea lor. Ei sunt invitați să celebreze cu cei mari, ceea ce ne reprezintă sau unde ne manifestăm cel mai mult ca și comunitate și anume Sfânta Liturghie. Pentru majoritatea nu reprezintă doar un act de manifestare spirituală ca și romano-catolici, ci și o metodă prin care reușim, într-un mod vag, să ne simțim conectați cu un mic aspect din viața din țară pe care am lăsat-o în urmă și anume cu românii, cu limba română vorbită într-o comunitate.

10723108_10152732445041061_162481558_nUn motiv în plus de bucurie, a fost și curajul unora dintre copiii comunității care au participat la un concurs de desen (Dublin Primary Schools Art Competition; Theme – „Holy Week”) organizat de Ordinul Cavalerilor Sf. Columban, la care au participat peste 800 de copii din parohiile Diecezei de Dublin. Ne-au reprezentat într-un mod frumos. Ei, prin desenele lor, au spus ceva despre noi ca și comunitate. Trebuie să îi susținem, cât mai mult posibil, pentru a fi o voce cât mai puternică, cât mai mândră. Premiile au fost acordate la sfârșitul Liturghiei, începând cu „Mențiuni speciale” la diferite categorii de varstă pentru: Patrick Lucaci, Diana Lucaci și Flaviu Mare, iar în aplauzele tuturor, Otilia Frunză a primit premiul III.

Corul copiilor, susținut de grupul de tineri pregătit și dirijat de Mihaela Chirvase, a fost acompaniat cu chitarele de doi copii – Bianca și Adrian Lucaci – din grupul de copii care participă cu multă perseverență la cursurile de chitară organizate în comunitatea noastră și conduse cu multă răbdare de Andrei Neagu. Acompaniamentul a fost însoțit cu vioara de Maria-Alexandra Balașcă, care sub îndrumarea părinților ei urmează cursuri de vioară în cadrul școlii.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că avem în comunitatea noastră copii atât de talentați. Multumim și părinților, care se preocupă de educația copiilor lor și creează condiții pentru promovarea darurilor artistice cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe copiii lor.

Suntem mândri de VOI!

Galerie foto: Premieri și premieră

A consemnat: Maricel Apetrei