biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

SANCTUARUL MARIAN de la Knock

‹ Înapoi

Postat de Pr.Eugen, 13 August 2016

În urmă cu o sută și ceva de ani Maica Domnului a apărut la Knock împreună cu Sf. Iosif, Sf. Ioan și Mielul lui Dumnezeu. Pentru locuitorii  loviți de foamete și sărăcie a acestei regiuni a Irlandei, unde șomajul, desproprietările și emigrarea erau la ordinea zilei, apariția Maici Domnului a fost un semn de speranță, mângăiere și încurajare pentru acești oameni aflați în atâtea dificultăți. Începând de atunci, Sanctuarul de la Knock a devenit un loc special de devoțiune și pelerinaj, un loc privilegiat de întâlnire a lui Dumnezeu cu oamenii. An de an, pelerinii vin în număr din ce în ce mai mare căutând vindecarea trupului și a sufletului. Multora le este ascultată rugăciunea și toți cei care vin aici trăiesc o experiență înălțătoare și plină de mângăiere.

 

2pngDacă ați fost vreodată la Knock înțelegeți acest lucru. Dacă nu ați fost încă, sperăm să o faceți cât mai curând. Între timp, să ne rugăm împreună ca mesajul Knock-ului să ajungă la toți oamenii și în felul acesta ura, prejudecățile, sărăcia și nedreptatea să fie înlocuite de pace, bunăînțelegere și dreptate creștină așa cum a dorit cu atâta ardoare și Maica Preasfântă de la Knock.

 

 Apariția

Într-o seară ploioasă de joi, pe 21 august 1879, în jurul orei 8, are loc o Apariție pe peretele de sud a bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Knock, Co. Mayo în partea de vest a Irlandei. Cincisprezece persoane –bărbați, femei și copii – de vărste diferite, între șase și șaptezeci și cinci de ani, au văzut apariția pe o ploaie torențiala de două ore în timp ce se rugau Rozariul. Deși ei toți erau uzi leoarcă, nici o picătură de ploaie nu a căzut în direcția frontonului bisericii, unde pământul a rămas uscat. Toți acești martori au văzut-o clar pe Sf. Fecioara Maria, îmbrăcată în haine albe, cu un trandafir auriu pe frunte și o coroană strălucitoare pe cap. În dreapta ei era Sf. Iosif și în stânga Sf. Ioan. În spatele lor, pe un altar simplu era o cruce și Mielul iar de jur împrejur, o mulțime de îngeri.

 

Sanctuarul, un loc sfânt

Din ziua în care Apariția a fost făcută cunoscută, au început să vină pelerini la Sanctuar și au fost constatate sute de vindecări printre bolnavii și persoanele cu disabilități care au făcut acest drum al credinței și al speranței. Numărul pelerinilor creștea din ce în ce mai mult. În anul centenar, 1979, însuși Papa Ioan Paul al II-lea a venit în pelerinaj. Vizita Sfântului Părinte a conferit Sanctuarului de la Knock statutul de “unul din cele mai mari sanctuare din lume”. Pe parcusul vizitei sale, Sfântul Părinte a întâlnit bolnavi și persoane cu diferite handicapuri în Basilica Sfintei Maria Regina Irlandei unde le-a vorbit și i-a binecuvântat personal pe 2 500 dintre ei. Apoi a celebrat Sf. Liturghie pe un altar special amenajat în fața noii biserici, pentru aproape jumătate de milion de persoane. După ce a împărțit Binecuvântarea Apostolică, Papa s-a deplasat cu ”papamobilul” la bisericuța construită chiar pe locul unde în urmă cu o sută de ani a avut loc Apariția. Aici a îngenunchiat pentru o rugăciune privată, înainte de a binecuvânta altarul și de a aprinde o lumânare dedicată rugăciunii în familie.

 

Extract din omilia Papei la Knock

”Iată-mă ajuns la scopul călătoriei mele în Irlanda: Sanctuarul Sfintei Maria de la Knock … din momentul din care am auzit de Centenarul acestui Sanctuar … a simțit o dorință puternică de a veni aici, o dorință de a face încă un pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului, Maicii Bisericii, Reginei păcii … mărturisim împreună cu toți frații noștrii, chiar și cu cei care încă nu suntem în unitate deplină, că suntem un popor de pelerini …”. ”Sunt aici deci, în calitate de pelerin, semn al Bisericii pelerine în toată lumea și participant, în calitatea mea de succesor al lui Petru, într-un mod deosebit la celebrarea centenarului acestui sanctuar”. ”binecuvântată ești tu între femei, și binecuvântat este rodul trupului tău … Acesta este, deasemeni, omagiul meu adus Mariei mama lui Dumnezeu – Muire Mathaire Dè – Regina Irlandei, la acest sanctuar de la Knock”. ”Prin aceste cuvinte, vreau să-mi exprim imensa bucurie și mulțumire pe care le simt în inima mea astăzi, în acest loc sfânt. Nici nu mi-aș fi putut dori mai mult. Momentele cele mai semnificative ale recentelor mele călătorii pastorale au fost vizitarea Sanctuarelor Mariei: Maica Domnului de la Guadalupe în Mexic, Maica Domnului Neagră (Madona neagră) de la Jasna Gora din țara mea (Polonia), Maica Domnului de la Loreto din Italia acum trei săptămâni. Astăzi, am venit aici ca să vă spun tuturor că devoțiunea mea față de Sf. Maria mă leagă, într-un mod cu totul special, de poporul Irlandez”.

Ecoul Knock-ului

4

Din 1879, vestea apariției de la Knock a depășit mult granițele Irlandei. În zilele noastre atrage peste un milion de pelerini pe an. Printre facilitățile acestui loc de pelerinaj putem aminti un hotel, o casă de odihnă unde persoanele invalide pot petrece câteva zile de reculegere spirituală, un muzeu popular, un Centru al vieții de familie, un Centru pentru vocații, un Birou de căsătorii. În ultimii ani s-a construit o capelă a Reconcilierii și s-a modernizat biserica Apariției. Noul aeroport internațional de la Knock favorizează și mai mult accesul pelerinilor de peste mări.

www.knock-shrine.ie