biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Venerabilul Matt Talbot 1856 – 1925

Postat pe data de de către Administrator, în Categoria: Religioase

Întrucât biserica unde se celebrează Liturghia în Limba Română în Dublin este un loc de pelerinaj în special pentru irlandezi dar nu numai, am tradus scurta introducere de pe website-ul parohiei “Our Lady of Lourdes” (https://www.ourladyoflourdesdublin.ie/) referitoare la Matt Talbot.

S-a născut pe 2 Mai 1856, într-o familie săracă, într-un cartier din mijlocul Dublin-ului fiind fiul lui Charles și al Elizabethei Talbot. În acei ani, imediat după foamete (vezi Marea foamete din Irlanda) Dublinul, ca dealtfel întreaga Irlandă, se afla într-o situație critică; era un timp de mare sărăcie și condiții de viață dure. A fost însă și un timp în care credința era puternică, iar rugăciunea și practicarea religiei erau surse de optimism și speranță pentru toți oamenii.

Băutura era însă o mare problemă, o caracteristică a vieții în Dublin; mizeriile și răutățile alcoolului excesiv împreună cu suferințele famiililor dezbinate și speranțelor neîmplinite erau lucrurile cele mai evidente în oraș. Încă din adolescență până la vârsta de 28 de ani, Matt Talbot a fost un bețiv; nu-și petrecea zilele stând degeaba și nefăcând nimic însă ducea o viață foarte săracă, mizerabilă și nesemnificativă; era pentru cei care îl iubeau un motiv de supărare și nemulțumire. În 1884 însă, Matt a lăsat băutura la o parte și a făcut un legământ în fața lui Dumnezeu, ca pentru trei luni de zile să nu mai bea. În ciuda tentațiilor foarte mari la început,  el nu a mai pus gura pe băutură niciodată. Restul de 41 de ani ai vieții sale, i-a trăit într-un mod eroic, participând în fiecare zi la Sfânta Liturghie, petrecând mult timp în rugăciune, ajutând săracii, trăind o viață ascetică după spiritualitatea celtică. Lanțurile găsite pe corpul lui la moartea sa, nu au fost semnul unei penițente extreme ci simbolul devoțiunii sale către Maria, Mama lui Dumnezeu, întrucât a voit să i se dăruiasca ei în totalitate ca un sclav. Aceast fel de viață a fost de fapt rugăciunea lui către Dumnezeu și modul prin care reușea să stea departe de viciul băuturii.

A murit pe data de 7 Iunie 1925, în sărbătoarea Sfintei Treimi, pe strada Granby Lane în timp ce se ducea pentru Sfânta Liturghie către Biserica Dominicană din vecinătate.

În doar cațiva ani după moarte și-a dobândit faima de sfânt și protector, în special al celor care suferă de orice formă de dependență (alcool, droguri etc.) și al familiilor acestora.  A fost îngropat în cimitirul Glasnevin, însă în 1972 rămășițele trupești au fost mutate într-un cavou în Biserica Our Lady of Lourdes de pe strada Sean McDermott, în Dublin, într-o zonă în care a trăit Matt.

În fiecare zi, vin pelegrini să se roage la mormântul lui, mulți vin în pelerinaje organizate atât din Irlanda cât și din alte țări. Matt este foarte venerat în America de Nord unde i se acordă o cinstire deosebită. Pelerinii se roagă lui Matt cerându-i ca el, la rândul lui, să mijlocească pentru ei și pentru cei dragi ai lor și deasemenea se mai roagă, ca să fie ridicat la cinstea altarelor cât mai curand.

Pentru mai multe detalii, vezi website-ul:  https://www.matttalbot.ie/

Tradus de Maricel Apetrei