biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

O experiență de doi ani în Irlanda!

‹ Înapoi

Postat de Administrator, 01 Octombrie 2013

Am ajuns acum doi ani în Irlanda. Eram proaspăt absolventă a studiilor superioare, iar în țara mi-a fost greu sa mă intergrez pe piața muncii. Simțeam nevoia să fiu autonomă, să nu depind financiar de familie. De ce Irlanda?  Pentru că aici am o prietenă, care mi-a promis că mă va gazdui până îmi gasesc un loc de muncă. Așadar, mi-am facut bagajul. Am luat avionul din Bacău. Și am ajuns în Dublin.

Se spune despre Irlanda că este gradina lui Dumnezeu, că este binecuvântată cu un pământ rodnic pentru o vegetație diversificată, iar irlandezii se roagă Domnului să nu ude așa de des grădina. Precipitațiile sunt foarte dese. În Dublin sunt foarte multe parcuri frumos amenajate precum Pheonix Park (unul dintre cele mai mari parcuri îngradite din Europa), St. Stephen’s Green, Fitzwilliam Square, Garden of Remembrance, Merrion Square și multe altele!

Mi-a fost greu la început. Cunoștințele mele de limba engleză erau minime. Mi-am găsit loc de muncă dupa o lună de zile și am fost nevoită să mă mut cu o familie de irlandezi într-un sat. Irlandezii sunt oameni prietenoși și onești! Și da, au ca preferință whiskey-ul și berea lor autohtonă, Guinness. Mi-am schimbat locul de muncă, mi-am schimbat si domiciliul. Am locuit și cu trei studente din Coreea. Aveau o pricepere deosebită în a găti mâncăruri foarte picante. Momentan locuiesc cu două doamne irlandeze, pe care le văd doar când mă anunță că trebuie să plătesc anumite facturi și chiria.

Îmi era mai comod și mai convenabil să particip la liturghiile în limba engleză. Dar simțeam că ceva lipsește, ca nu este aceeași trăire pe care o aveam în țară când mergeam la liturghie.  Se produsese o neglijență din partea mea față de divinitate. Un lucru e cert: El este acolo. Am început să frecventez liturghiile în limba română, să particip la întâlnirea tinerilor de vineri seara și desigur la repetițiile pentru cântece de sâmbătă seara. Pot spune că legătura cu acest mediu religios îmi aduce un mare beneficiul: o încercare de a retrăi stările sufletești pe care le aveam în comunitatea din care provin. Pe langă acest beneficiu voi enumera mai multe efecte pe care le consider importante: un mediu ce favorizează o creștere în plan spiritual, o ieșire din monotonia serviciu-acasă, un mod plăcut de a petrece timpul liber, o percepție și a altor trăiri și, de ce nu, prietenie.

În primul an simțeam că viata mea nu aparține acestui loc! Dorul de acasă, de familie, de prieteni, de anumite locuri era foarte pronunțat. Și totusi, am ramas. Ceva ma ține aici! Iar viața mea este aici! În inimă port o dulce amintire a momentelor petrecute în mijlocul familiei și a prietenilor. Cât voi mai rămâne pe aceste plaiuri, nici eu nu știu! Domnul să ne ocrotească!

 

Semnat: Ana Maria