biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Dublin: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleţ în comunitatea românilor

‹ Înapoi

Postat de Administrator, 19 Martie 2023

Miercuri, 15 martie 2023, comunitatea romano-catolică de limbă română din Dublin l-a primit cu mare bucurie în mijlocul ei pe păstorul Diecezei de Iaşi, PS Iosif Păuleţ. La ceas de seară, părintele Eugen Ţîmpu, responsabilul pastoral al comunităţii catolice a românilor de pe aceste meleaguri, i-a invitat pe credincioşi să se adune în jurul păstorului lor pentru a medita împreună Calea sfintei cruci şi pentru a participa la Sfânta Liturghie celebrată în limba maternă.

Pr. Eugen-Dragoş Tamaş, care activează într-o dieceză vecină, a fost la dispoziţia celor care au dorit să primească harul Sfintei Spovezi.

La începutul Sfintei Liturghii, pr. Eugen Ţîmpu i-a urat bun venit PS Iosif şi i-a prezentat succint comunitatea românilor catolici din Dublin: sunt credincioşi care provin din multe zone ale României, în special din Moldova.

La rândul său, PS Iosif şi-a exprimat emoţia şi bucuria de a fi pentru prima dată în Irlanda şi de a avea ocazia să-i întâlnească pe credincioşii care locuiesc şi lucrează în Dublin, dar ţin să se roage în limba română lui Dumnezeu, cerând ajutorul şi ocrotirea sa.

În cadrul cuvântului de învăţătură, plecând de la fragmentul evanghelic al zilei, păstorul Diecezei de Iaşi i-a încurajat să respecte poruncile lui Dumnezeu şi să îi înveţe şi pe alţii să facă la fel.

Cântările liturgice au fost animate de corul capelaniei române din Dublin, iar prima lectură, psalmul responsorial şi intenţiile de la rugăciunea universală au fost proclamate de credincioşi din comunitate.

În biserică se simţea un aer de mare bucurie, de tinereţe, entuziasm şi participare activă la jertfa euharistică. Printre participanţi erau foarte mulţi copii şi tineri.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a felicitat comunitatea de credincioşi români pentru frumoasa mărturie de credinţă pe care o dau în mijlocul irlandezilor şi i-a încurajat să fie mereu fideli tradiţiilor creştineşti primite de la strămoşi. După binecuvântarea arhierească, le-a oferit tuturor participanţilor o iconiţă cu Preasfânta Fecioară Maria.

În aceeaşi zi, PS Iosif s-a întâlnit cu Mons. Dermot Farell, arhiepiscop de Dublin. De asemenea, înainte de Sfânta Liturghie, pr. Michael Casey, parohul Bisericii “Sfânta Fecioară Maria de Lourdes”, unde celebrează şi comunitatea românească, l-a salutat pe episcopul de Iaşi, având cuvinte de admiraţie la adresa pr. Eugen Ţîmpu şi a românilor care participă în mod exemplar la viaţa sacramentală a Bisericii. Printr-o fericită împrejurare, era prezent şi provincialul ordinului salezian, pr. Eunan McDonnell.

Liturghiile, în Dublin, sunt celebrate în limba română duminica, la ora 12.30 şi la ora 19.00, iar în cursul săptămânii în fiecare seara la ora 20.00, în Biserica “Our Lady of Lourdes”, situată la adresa: Sean McDermott Street, Dublin 1.

Responsabil este pr. Eugen Ţîmpu (24 Killarney Street, Dublin 1, Irlanda, tel. 00353/18363554; 00353/863266467, e-mail: etimpu@yahoo.com).

De Pr. Cristian Bîrnat

Preluare de pe ercis.ro: https://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202303068

Vezi Galerie Foto Aici