biserica dublin

Our Lady of Lourdes Church,

Sean McDermott Street

Glendalough – Valea celor două lacuri

‹ Înapoi

Postat de Administrator, 03 Decembrie 2013

Glendalough este o vale glaciară formată în timpul Erei Glaciare, acum 20000 de ani. Cele două lacuri din vale au fost create după ce gheața s-a topi. Glendalough mai este vestită si cunoscuta ca orasul celor şapte biserici. Paisprezece secole au trecut de la moartea fondatorului Sf. Kevin, de cand Glendalough a facut parte din  Epoca de Aur a Irlandei.  Zona face parte din Wicklow Mountains National Park una din cele mai frumoase zone din Irlanda.

Pentru cine nu are autoturism, un autobuz ce pleacă din Dublin de pe Dawson Street (vis-a-vis de Mansion House) in fiecare zi la ora 11,30 face această cursă contra sumei de 20 Euro dus-intors. Mai există si varianta închirieri pentru 20 Euro/zi a unui autoturism. Noi, câţiva tineri români din parohia Our Lady Of Lourdes, am ales cea de-a doua variantă. Şi aşa a început aventura noastră!!! Cea ce la început părea sa fie simplu, s-a dovedit puţin mai complicat de cât credeam, de aceea pentru cei care închiriază pentru prima oară o masină trebuie sa ştiţi să aveţi la voi un card de credit sau posibilitatea să constituiţi un depozit de 1100 euro in momentul închirierii. Pe noi acest lucru ne-a cam întârziat in excursia noastra.

glAm plecat spre această destinaţie când in Dublin era o vreme superbă; plini de voie bună şi dornici de-a descoperi frumuseţiile Irlandei, pe Sfinţii Săi si ospitalitatea acesteia.

Am ajuns in mijlocul unei văi de vis, unde am fost intampinaţi cu caldura de catre proprietarul pensiunii la care ne-am cazat. In dorinţa lui de-a ne face sa ne simţim cât mai bine primiţi, a venit cu sugestia de a ne da 5 biciclete pentru a putea explora si mai bine traseele care ni se puneau la dispoziţie in aceasta mirifică vale. A trebuit totuşi sa refuzăm oferta lui, pentru că unul din membrii grupului nu era pregătit pentru o astfel de excursie. Asa ca am plecat  cu masina spre rezervaţie.  O parcare imensa a fost cea care ne-a spus un elegant bun venit. Parcarea este in partea stanga a intrarii, este gratuită si are o capacitate mare.

Pentru inceput ne-am indreptat catre cladirea Centrului de Informare Turistica, unde  o doamnă  amabilă ne-a explicat care este traseul pe care trebuie sa îl urmăm pentru a ajunge la ansamblul mânăstiresc din sec. VI e. N. Pentru cine doreşte, acest centru pune la dispoziţie un filmuleţ de 15 min, cu istoria locului. Noi am preferat sa luam cate o broşură cu aceste informaţii, şi să ne petrecem timpul in mijlocul naturii.

gl1Am plecat de acolo şi incă de la primii pasi, peisajul s-a dovedit a fi de poveste. De o parte si de alta a văii alternau o paleta de culori de la verde la maro, munţii erau împăduriţi, toamna isi intrase cu toata plinătatea in drepturi. Unii copaci erau desfrunziti iar altii, (diverse specii de conifere) erau verzi si impreună cu poienele, colorau in verde tabloul general.

La mica distanta de Centrului de Informare Turistica trece un râu traversat din loc in loc de cate un pod din lemn – Raul Glendasan. Este tot ce a mai ramas din anticul ghetar care a sapat aceasta vale in urma cu multe mii de ani. Sunetul facut de cursul apei peste pietrele din albia râului la care se adauga câte un ciripit de păsărele, face din acel loc o încântare pentru ochi, urechi si suflet.

gl2Sute de metri am mers aşa; pe o potecă lată cît să meargă patru oameni lejer unul langă altul, plini de voie buna , avand in stânga pădurea si in dreapta valea râului. Ne mai intâlneam din cand in cand cu alti turisti, la fel de incantati de peisaj ca si noi. Ne mai opream din cand in cand sa admiram peisajul divin care ni se descoperea in faţa ochiilor şi doream sa cuprindem in aparatul nostru de fotografiat toata frumuseţea acelui loc si bucuria din inimile noastre. Asa am ajuns in calatoria noastra in posesia a  350 de poze.

Apoi poteca noastră s-a apropiat iar de râu si un indicator ne anunţa sa trecem pe malul celalat pentru a ajunge la ruinele mânăstirii. Pe care din pacate datorită întârzierii cu inchirierea autoturismului nu am reusit să o vizitam. Dar o parte din grupul nostru au vizitat-o in luna august, de unde am reusit sa iau pentru colectia grupului câteva  poze.

gl3Mânăstirea a fost fondata in sec, VI. E. N. de Sf.Kevin (n.489)  care s-a născut, in provincia Leister, ca urma al regilor irlandezi. ”Ceea ce atrage cel mai mult in viata Sfantului Kevin este strânsa legatură pe care acesta o avea cu întreaga faptură, mai ales cu animalele sălbatice.

Dupa ce a fost hirotonit preot, Sf. Kevin a petrecut vreme de şapte ani intr-o peşteră pustie, dormind pe o lespede de piatra.” 1  Sf Kevin s-a unit întratât cu Dumnezeu in rugăciune încât s-a născut legenda potrivit careia  „in timp ce se afla cu mâinile intinse la rugaciune, o mierla s-a aşezat in palma sa şi a inceput sa-şi faca un cuib, sa depuna oua şi sa le şi cloceasca.”1

Legendele asociate Sfantului Kevin în anii pe care ia petrecut în pustiu în GLendalough sunt numeroase. Ele au supravieţuit de-a lungul secolelor şi şi-au pierdut originile. In  Acta Sanctorum-care este un manuscris antic, şi conţine o serie de legende, autorul Fr. Francis Baert explică “.. deşi multe din legendele date pentru acestă lucrare sunt de veridicitate îndoielnica, s-a decis totuşi sa se favorizeze natura antica a documentului, care este plasat înaintea sec. XII”. 2

gl4Pe langă moştenirea de necontestat pe care a lăsat-o Sf Kevin prin mânăstirile prezente in acest loc, Glendalough ofera si noi trasee pentru iubitorii de natura. De aceea pentru că am început destul de tarziu plimbarea noastra in aceasta vale plină de istorie si de sfinţenie,  am ales ca traseul sa fie „ Spinc and Glenealo Valley” , poate si din cauza dorului după munţii cu care am fost atât de obişnuiti pe plaiurile noastre mioritice.

gl5Traseul incepe cu Biserica Reefert, numele său provine de la cuvandul irlandez  Righ Fearta-locul de vecii al regiilor- e un loc deosebit de frumos; plin de verdeaţă şi de linişte, poate şi pentru că moartea e privită drept o transformare, nu un final. Diferenţa aceasta este imensă în energia psihică ce te învăluie atunci când păşeşti într-un cimitir. Nu regăseşti noţiunea de dispariţie, ci dimpotrivă, de continuitate.

“Spinc and Glenealo Valley” ne-a dus in unul din cele mai spectaculoase peisaje din Co Wicklow. (Nume Spinc provine din cuvântul irlandez   “O Spinc” și înseamnă “deal a subliniat”). Traseul urcă abrupt de către Poulanass Waterfall ceea ce numesc irlandezii cea mai spectaculoasa cascada din tara. Mai mult de 600 de trepte de lemn ne-a condus catre o vedere de ansamblu al lacului superior (pentru cei care nu au încăltări potrivite aceasta plimbare poate sa fie o adevarata penintenţă).

gl7Ne-am intersectat pe acest traseu si cu minele din Glendalough. Milioane de ani în urmă, coliziunea plăcilor continentale a dus la formarea Munțiilor Wicklow – o masă mare de granit. Granitul în cele din urmă s-a răcit, apoi au aparut fisuri , care au umplut cu lichide fierbinți ce transportă diverse minerale. Mineritul in Glendalough dateaza din 1790 cand managerul mineriilor din Avoca, Thomas Weaver insarcinat de Guvern sa cerceteze zacamintele naturale din comitatul Wiclow. Nu la mult timp după Rebeliunea din 1798, a descoperit un filon bogat de minereu de plumb în valea Glendasan. In 1809 Thomas Weaver înființat compania minieră Glendalough, în parteneriat cu investitori locali. Cea ce a dus si la dezvoltarea de necontestat populatiei in aceasta zona.

Sfârşitul sejurului nostru de două zile in această superbă zonă a fost încununat de ospitalitatea irlandeză. Micul dejun este o componentă foarte importantă in Dublin B&B si parte integrantă a tradiţiei irlandeze. Căldura si optimismului proprietarului casei au fost in schimb bogăţia acelui loc, pe care l-am luat in sufletele noastre ca pe o lecţie de dragoste. O atitudine care m-a frapat de când sunt in Irlandaș o bogaţie pe care aş vrea să-o iau cu mine acasa, in Romania.  Această caldură ma face sa mă gândesc la cuvintele Sf Augustin  „Iubeste pe Dumnezeu si fa ce–ţi place; fiindcă însăşi iubirea îi arată sufletului iubitor de Dumnezeu, să nu facă nici un lucru ce-i neplacut lui Dumnezeu, ci sa faca tot ce ii face plăcere”.

 

Surse:

1. https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-kevin-glendalough-139107.html 

2.  https://www.glendalough.connect.ie/pages/monastic/monastic.html

https://www.wicklowmountainsnationalpark.ie/documents/WalkingTrailsBackPage.pdf

https://www.glendaloughmines.com/history.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Glendalough

 

Semnat: Roxana Stefănescu