Deoarece, acum 2 ani site-ul nostru nu exista, redăm evenimentul „Congresul Euharistic Internațional” așa cum a fost mediatizat la acea vreme de site-ul ercis.ro și de Radio VaticanDublin (Irlanda): A 50-a ediţie a Congresului Euharistic Internaţional (pentru galeria foto click aici)În perioada 10-17 iunie 2012 are loc la Dublin, capital Republicii Irlanda, cea de a 50-a ediţie a Congresului Euharistic Internaţional, cu tema: “Euharistia: comuniunea cu Cristos şi între noi”. La congres participă şi comunităţile de români, româno-catolici şi greco-catolici, prezenţi în capitală Irlandei.
Congresul Euharistic este o întrunire internaţională a poporului lui Dumnezeu care ţinteşte în special trei obiective:
– să conştientizeze locul central al Euharistiei în viaţă şi misiunea Bisericii
– să ajute la îmbunătăţirea înţelegerii şi celebrării Liturgiei şi a adoraţiei euharistice
– să scoată în evidenţă dimensiunea socială a Euharistiei ca stimulent pentru practicarea carităţii.
Congresul, în mod normal, se desfăşoară la fiecare patru ani. Celebrarea zilnică a Euharistiei este inima congresului. Programul lărgit al congresului include în timpul săptămânii şi alte acţiuni liturgice şi culturale, cateheze, mărturii şi dezbateri în grupuri mici pe diferite teme.
Ultimul Congres Euharistic Internaţional a avut loc în 2008 la Quebec, în Canada, şi a constituit un izvor de speranţa şi reînnoire pentru miile de persoane care au luat parte. Irlandezii sunt familiari cu acest eveniment pentru că, tot în Dublin, s-a desfăşurat şi cea de a 31-a ediţie a congresului în anul 1932. Mai trăiesc şi acum persoane care îşi amintesc şi au descris cu multă bucurie în mass-media, experienţe spirituale impresionante. Un martor ocular al acelui eveniment, episcopul maghiar Tihamer Toth, scria într-o carte a sa: “Fiecare participant la congres din străinătate a părăsit Dublinul cu această mare experienţă: aici se poate spune, într-adevăr, că am umblat printre nepoţii sfinţilor”.
Este cunoscut faptul că în această perioadă Biserica Catolică Irlandeză trece printr-o perioadă de profundă tulburare din cauza aşa-numitului “scandal al abuzării minorilor”. Credinţa urmaşilor “nepoţilor sfinţilor” este pusă la grea încercare. Arhiepiscopul de Dublin, dr. Diarmuid Martin, în perioada premergătoare congresului, a îndemnat în permanenţă poporul creştin să strângă rândurile în jurul Euharistiei şi a clerului irlandez pentru a ieşi cu bine din această încercare.
Deschiderea congresului a avut loc la arenele Royal Dublin Society (RDS), duminică, 10 iunie 2012, începând cu ora 14 cu primirea legatului papal şi a delegaţiilor din circa 120 de ţări grupate după cele cinci continente. A urmat celebrarea Liturghiei de deschidere prezidată de cardinalul Marc Ouellet, prefect al Congregaţiei pentru Episcopi şi legat papal, alături de alţi 40 de cardinali şi circa 200 de episcopi, numeroşi preoţi şi aproximativ 20.000 de credincioşi pelerini de pretutindeni.
A doua zi, luni, 11 iunie 2012, a fost dedicată ecumenismului. Tema zilei a fost: “Comuniunea într-un singur Botez”. Principalul moment al zilei a fost celebrarea la ora 9.30 a Liturghiei pe grupuri lingvistice în 34 de biserici din oraş alese ca biserici gazdă.
Biserica “Our Lady of Lourdes” unde celebram Liturghia noi, cei din comunitatea română de rit latin, a fost desemnată biserică gazdă pentru vorbitorii de limba română. Întrucât nu a fost înscris un grup mai consistent de pelerini români la organizatorii congresului, s-a decis, la cerere, ca pentru pelerinii români care au venit pe cont propriu cât şi pentru românii care sunt aici, Liturghia să se celebreze la ora 20.00 – oră la care celebram, de altfel, Liturghia în fiecare zi în limba română. Fiind zi de lucru, cei care locuiesc aici merg la muncă, duc şi aduc copii de la şcoală şi nu pot participă dimineaţă. La această Liturghie a participat şi părintele greco-catolic Vasile Orghici împreună cu câţiva credincioşi din comunitatea sa. Am avut şi un preot la spovezi la dispoziţia credincioşilor înainte şi în timpul Liturghiei, pr. Gabriel Dancă, pelerin la congres, şi va fi la dispoziţie pentru spovezi în fiecare zi pe durata congresului înainte cu o oră şi în timpul Liturghiei de la ora 20.00.
Potrivit înscrierilor la organizatorii congresului, Biserica Catolică din România este reprezentată de ÎPS György Jakubiny, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.
Ziua a treia, marţi, 12 iunie 2012, a fost dedicată familiei, cu tema: “Comuniunea în Căsătorie şi Familie”.
Miercuri, 13 iunie 2012, ziua a patra, cu tema: “Preoţia şi slujirea preoţească în slujba comuniunii”, se încheie cu o procesiune cu preasfântul sacrament pe străzile oraşului în jurul complexului RDS pe o distanţă de aproximativ 4 km, începând cu ora 19.00. Noi am celebrat în limba română sărbătoarea Sfântului Anton “om al Euharistiei”, la ora 20.00, cu binecuvântarea copiilor şi sfinţirea crinilor, cu o mare participare a credincioşilor.
Tema zilei a cincea a fost “Reconcilierea”.
Ziua a şasea, sărbătoarea Preasfânta Inimă a lui Isus, a avut tema: “Comuniune în suferinţa şi în vindecare”. Liturghia de la ora 20.00, în limba română, a fost urmată de adoraţia euharistică şi binecuvântarea cu preasfântul sacrament a tuturor adoratorilor lui Isus din ostia sfântă.
Sâmbătă, ziua a şaptea, 16 iunie, Inima Neprihănită a Mariei, a tratat tema “Comuniunea în cuvânt prin Maria”.
Liturghia de închidere a congresului – numită “Statio Orbis” – “Liturghia lumii” se va celebra duminică, 17 iunie 2012, începând cu ora 13, pe stadionul “Croke Park”, cu 82.300 de locuri (al patrulea din Europa, după capacitate). Sunt aşteptaţi să participe aproximativ 100.000 de credincioşi, între care şi români.
Pr. Eugen Ţîmpu