Încercând să refacem istoria pentru “Biserica Romano-Catolică Română în Irlanda” reproducem un material scris în august 2003
‹ ÎnapoiPostat de Pr.Eugen, 12 Octombrie 2013
Cu câtiva ani în urma, un grup de credinciosi Romano-Catolici români proveniti din comunitatile catolice din jurul Romanului, jud. Neamt, aflati în Dublin la munca, au cerut Episcopiei din Dublin un preot pentru asistenta spirituala care sa vorbeasca o limba mai apropiata de limba româna. Au fost îndrumati la un preot italian. Între timp, Arhiepiscopia de Dublin a luat legatura cu Episcopia de Iasi informând-o de cerinta grupului de catolici. Episcopia de Iasi a trimis imediat pe Parintele Claudiu Dumea de la Institutul Teologic din Iasi, în prima vacanta, pentru a vedea care este situatia. Parintele Dumea a constatat existenta unui grup destul de numeros care avea nevoie de asistenta spirituala. Dupa întoarcerea sa la Iasi, Episcopul Petru Gherghel l-a trimis pe Vicarul General Mons. Duma Grigore pentru ca împreuna cu autoritatile bisericesti din Dublin sa puna bazele unei misiuni românesti.
În noiembrie 2000, Arhiepiscopul de Bucuresti Dr.Ioan Robu l-a numit pe Pr.Laurentiu Antoci ca Asistent spiritual al Comunitatii catolice românesti din Dublin. Prima Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o în St.Kevins Oratory a adunat peste 250 de credinciosi. Mai târziu comunitatea a fost primita la Parohia ,,Our Lady of Lourdes” din Sean McDermot Street, unde i s-a oferit posibilitatea sa foloseasca biserica pentru celebrarile religioase. În perioada septembrie 2001-februarie 2002 a slujit din nou în Dublin Monseniorul Grigore Duma.
La 13 martie 2002 a ajuns la Dublin Pr.Eugen Tâmpu, numit de Episcopul de Iasi ca Asistent spiritual al Comunitatii Romano-Catolice române din Irlanda. În cadrul Parohiei „Our Lady of Lourdes” are calitatea de Capelan al emigrantilor.
Situatia actuala-august 2003
Comunitatea Romano-Catolica româneasca are în folosinta pentru desfasurarea cultului biserica Parohiei „Our Lady of Lourdes” din Sean McDermot Street, Dublin 1. Sfânta Liturghie- centrul vietii religioase a comunitatii, se celebreaza: -în fiecare duminica la orele 12 si 19, Liturghie la care participa aprox. 300 de persoane.
- în fiecare seara în cursul saptamânii la ora 20, cu o participare în medie de 30 de persoane.
- Sfânta Casatorie s-a celebrat pentru 32 de cupluri de tineri
- Sfântul Botez s-a administrat la 113 copii nascuti din parinti români
- Au fost facute 120 de vizite pastorale la domiciliu, la cererea credinciosilor.
- Sarbatorile Pastelui si a Craciunului aduna în jurul altarului peste 500 de persoane.
Comunitatea este foarte mobila, în sensul ca unii vin si altii se întorc în tara, având în vedere ca scopul este de a gasi un loc de munca si nu cel de a se stabili aici. De asemenea, din cauza locurilor de munca, multi credinciosi îsi schimba locuinta foarte des. Marea majoritate locuieste în Dublin si în suburbii.
În aceste conditii este foarte greu de facut o statistica foarte precisa. Putem spune totusi ca în Irlanda Comunitatea Catolica română are 480 de persoane luate în evidență si putem aproxima la 1000 de persoane numarul total. Cei mai multi sunt originari din regiunea Moldovei. Pastorul acestei Comunitati este din 13 martie Preotul Eugen Tâmpu, numit prin Decret Episcopal de catre Episcopul de Iasi. Parintele Eugen este nascut la 28 octombrie 1963 în com.Luizi-Calugara, jud.Bacau. Absolvent al Institutului Teologic din Iasi în 1993, la 29 iunie în acelasi an a fost hirotonisit preot si a activat în mai multe parohii în Dieceza de Iasi.